Vuoden poliisiurheilija

Fredrik "Freddi" Smulterista vuoden 2014 poliisiurheilija

SmulterTuskin kukaan on voinut välttyä kuulemasta Smulterista ja hänen nostamistaan ennätyspainoista. Mies penkkipunnersi viime vuonna superraskaan sarjan maailmanennätyksen 400 kiloa. Aiemmat maailmanennätykset hänellä on vuosilta 2009 ja 2012. Nämä painot puhuivat sen puolesta, että hänet valittiin vuoden poliisiurheilijaksi.

-Kokeilin teinipoikana penkkiä niin kuin varmaan kaikki muutkin teinipojat. Minulla tuo vaihe on vain jäänyt päälle, Smulter naurahtaa. Nuorena hän harrasti myös jalkapalloa ja jääkiekkoa, mutta ne ovat jääneet vuosien saatossa. Hän on alusta asti pitänyt penkkipunnerruksesta, ja kun hän huomasi olevansa siinä poikkeuksellisen lahjakas, siitä on tullut hänen intohimonsa.

16-vuotiaana Smulter kilpaili penkkipunnerruksessa ensimmäisen kerran Pietarsaaressa. Silloin hänen ennätyksensä oli 132,5 kg. MM-tasolla hän on ollut vuodesta 2004. Kilpailut ovat vieneet häntä ympäri Eurooppaa - hän on kiertänyt koko maanosan lukuun ottamatta Italiaa ja Romaniaa.

Työtä ylpeydellä

Kun hän aloitti Vaasassa vartijana vuonna 2009, hänelle sanottiin tiukasti, että työlistoja ei tehdä kilpailujen mukaan. Näin ei ole tapahtunutkaan, vaikka toisiaan hänen pitää ottaa ylimääräisiä vapaita kilpailujen vuoksi. -Haluan tehdä työni kunnialla ja hoitaa hommani. Olen ylpeä työstäni poliisiorganisaatiossa, kun saan hoitaa osuuteni isänmaani hyväksi, vaikka se onkin lähinnä sämpylöiden jakamista, hän naurahtaa.

Freddin työvuorot ovat organisaatiossamme tyypillisiä 12-tuntisia aamuseitsemästä tai iltaseitsemästä alkaen. -Päivävuorojen jälkeen on raskasta treenata, mutta yövuorojen jälkeen on vastaavasti kevyempää. Treenaan salilla 4-5 kertaa viikossa. Muina päivinä kävelen, pyöräilen tai leikin lasten kanssa, jotta saan myös aerobista treeniä.
Periaatteenani on, että teen joka päivä jotakin. Ajatuksissa penkkipunnerrus on kyllä 24 tuntia vuorokaudessa. Ruokavaliostaan Freddi toteaa, että hän syö paljon ja sen takia, ettei ole nälkä.

Putka-asiakkaat kommentoivat joskus Freddin olemusta, ja onhan hän erityisesti Pohjanmaalla tunnettu kasvo - tai hahmo. Hän ei kuitenkaan mieti asiaa. -Putkapainimiset ovat vähentyneet koko ajan, hän hymyilee.

Menestyksen salaisuus

Mikä 152-kiloisessa Smulterissa sitten on niin poikkeuksellista? -Olen lahjakas penkkipunnerruksessa, keskivertoa parempi, ja minulla on tähän intohimo. En anna muiden puheiden tai tekemisten vaikuttaa minuun. Valinnastaan vuoden poliisiurheilijaksi Freddi on ylpeä ja iloinen, että lajia huomioidaan. Hän on kilpaillut poliisien SM-kilpailuissa poliisipenkissä ja voimanostossa. Vuonna 2010 poliisipenkissä hän sijoittui toiseksi tuloksella 32x130 kg. Vuonna 2013 hän voitti voimanostossa mestaruuden. Lisäksi hän kilpailee vuosittain Vaasan poliisiurheilijoiden kilpailuissa.

Freddillä on Ruotsissa valmentaja Patrik Andersson, joka tekee hänelle treeniohjelman. Freddi käyttää ohjelmaa puolen vuoden ajan, ja seuraavan puolen vuoden ajan hän treenaa omalla ohjelmallaan. Hän on todennut tämän hänelle toimivaksi rytmiksi. Freddi ei ole koskaan tavannut Anderssonia, vaan Freddi on ottanut häneen yhteyttä netissä ja yhteistyö on alkanut sitä kautta. Treenaaminen on salin puolesta vaivatonta, sillä sali on Freddin kotitalossa.

Lähitulevaisuudessakin voimme odottaa Freddiltä kovia tuloksia: -Olen hakenut virkavapaata kolmeksi kuukaudeksi, jotta pystyn keskittymään kunnolla penkkipunnerruksen ja voimanoston MM-kilpailuihin. Penkkipunnerruksen MM-kilpailut ovat Ruotsissa 23.5. ja voimanoston Salossa 14.6. Onnittelut vielä valinnasta vuoden poliisiurheilijaksi ja onnea myös tuleviin koitoksiin!

 _____________________________________________

Vuoden poliisiurheilijaksi valittu Fredrik Smulter voitti lauantaina 23.5. neljännen maailmanmestaruutensa penkkipunnerruksessa yli 120-kiloisten sarjassa. Tulos 401 kg on samalla uusi maailmanennätys. Onnea Fredrik!